Megfelelő előkészítés után kerülhet sor az alternatívák mérlegelésére. Szent Ignác három választási időről beszél, ami három olyan út, ahogyan Isten vezet bennünket: akaratunk, szívünkön és értelmünkön keresztül.

1. Isteni intuíció

Van, amikor spontán és szinte elemi erővel jelentkezik a bizonyosság arról, hogy melyik utat kellene választanunk. Látjuk az utat és már akarjuk is. Kétségünk sincs, hogy ez a nekünk való. Ez a világosság különleges adomány, erre felkészülni igazából nem is lehet. Szent Ignác a választás első idejének nevezi. Erre nincs módszer, ez vagy megadatik, vagy nem. Ritka ajándék.

2. A szív érvei alapján

Érzelmek, vigaszok és vigasztalanságok alapján látjuk, hogy Isten mire hív bennünket. Melyik alternatívánál tapasztalok több benső örömöt, békét? A vigasz jelzi az irányt, hogy merre induljak.

Ennek gyakorlata.

3. Az értelem érvei alapján

Ha az első két idő egyikében sem sikerült világosságra jutnom, akkor az értelem mérlegelését javasolja Szent Ignác. Leírni az alternatívákhoz kötődő érveket és ellenérveket, aztán imádkozni, gondolkodni felettük, amíg világosabb nem lesz, hogy mit kéne választanom. Ignác meggyőződése, hogy az érvek segítségével Isten szándékának megfelelően képes vezetni az emberi értelmet és akaratot. 

Egy másik módszer, hogy kívülállóként próbálom nézni magam. Mit tanácsolnék egy teljesen idegen embernek, aki hasonló helyzetben van, mint én? Végül a halálos ágyamon miképp nézném a döntésemet. Milyen mostani választással lennék békésebb, boldogabb majd akkor?

 

 

 

Cimkék: