Élethivatás tábor plakát
Élethivatás tábor 2010
2012. augusztus 28.

Képek az élethivatás táborról (2010).

Isten akaratáról
2012. november 6.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 2. rész: Isten akarata. Mi jellemzi az Isten tervét? Mi köze ennek Jézushoz?

P. Gerald Blaszczak a jezsuita kúria hit terjesztési titkárságának vezetője elmélkedik az új pápa jezsuita voltának jelentőségéről és lehetséges következményeiről (angol nyelvű riport).

Május hónap a Sacré Coeur nővérek életében különösen fontos, hiszen az alapítónő, Barat Szent Magdolna Zsófia ünnepe az egyházi naptárban május 25-én van. Ebből az alkalomból tesszük közzé a magyarországi Sacré Coeur közösség 2014-es bemutatkozó kisfilmjét.

Élethivatás tábor
2012. augusztus 28.

Rádióműsor a 2010 nyári élethivatás táboról.

Az Ignáci lelkiségről
2012. november 3.

Századokon keresztül, amikor a jezsuitákról beszéltek, általában valamilyen nagy apostoli munkára, misszióra vagy oktatásra, de mindenképpen látványos tevékenységre gondoltak. De hogy valójában mi is lehetett ezeknek a küldetéseknek és misszióknak a gyökere, arra kevésbé kérdeztek rá. Az utóbbi évtizedekben viszont egyre inkább az érdeklődés középpontjába került a jezsuita munkák gyökere, a jezsuita lelkiség. Bartók Tibor beszél erről.

Júniusban befejeződött a Montserrat év egy márianosztrai zarándoklattal. Esett az eső, eláztunk, de azért még jó kis zarándoklat volt.

Sebekből értékek
2012. december 9.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 5. Rész: Emberi szabadságról III. Kibontakozás sebek ellenére?

A türelem kontinenst terem
2013. november 27.

Feszült leszel, ha várakoznod kell? Még zavarba ejtőbb a helyzet, amikor valami olyat kell kivárnod, amiről nem is tudsz túl sok konkrétat? Nehezen adod át Isten kezébe az életed irányítását?

Jezsuiták és Esztergom
2015. január 17.

A jezsuiták már a török utáni első években megtelepedtek Esztergomban és missziót, majd iskolát hoztak létre. Milyen volt ez az iskola? Mi jellemezte a jezsuiták nevelési törekvéseit? Ki volt az utolsó jezsuita a városban a rend 1773-as feloszlatása után? Koronkai Zoltán előadása.

A Magis a Kossuth Rádióban
2013. május 30.

A Kossuth Rádió „Tanúim lesztek” című műsorában (2013. május 23.) Hámori Kinga készített riportot Koronkai Zoltán jezsuita atyával a nyári Magis programokról.

Szent Ignác római szobája
2012. október 3.

Rómában, az il Gesu templom mellett található az a jezsuita kollégium, amelyben találhatók a szobák, ahol Szent Ignác élt és ahonnan irányította a születőben lévő jezsuita rendet. Mit is rejtegetnek ezek a szobák?

HungaRio -sürgető hívás
2013. január 8.

2013 nyarán Rióban lesz az Ifjúsági Világtalálkozó. Mivel a nagy távolság miatt erre sokan nem tudnak eljutni, ezért Magyarországon is lesz egy párhuzamos rendezvény, a HungaRió. Ez a kis film a lelki felkészülés első epizódja.

Hogyan maradjunk meg meghozott döntéseinkben? Döntések megvalósításának iskolája.

Jezsuita novíciusok csodálatos kalandjai gyalogosan, 350 kilométeren át, a Katolikus Rádió Anzix műsorában.

Árvízi krónika
2013. június 14.

Az elmúlt héten több napot sikerült víz közelben töltenünk. Felhívásunkra többen jöttek velünk együtt segíteni az árvízi munkálatokban.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 13. Rész: Jezsuitának lenni II. Örömök és nehézségek jezsuita életemben.

Várni a szexxel? Van ennek valami értelme? Mi Isten terve a szexualitással? Hodász András diakónus beszélt erről a kérdéskörről október másodikán az Örökimádás templomban a imaest a tisztaságért program keretében.

2014. augusztus 7.-én ünnepeljük a Jezsuita Rend visszaállításának 200. évfordulóját. Ebből az alkalmából számos történelmi előadás és kisfilm született. Íme egy válogatás.

Válaszúton
2013. május 16.

A Kossuth Rádió Tanúim lesztek című műsorában (2013. május 9.) Hámori Kinga készített riportot Koronkai Zoltán jezsuita atyával, a rendhez kapcsolódó különböző jellegű hivatástisztázó programokról, mint az útkeresés éve, jezsuita önkéntes év és a Montserrat hivatástisztázó ház.

Az egész világ sem elég
2012. augusztus 2.

2006-ban készített kisfilm a jezsuitákról.

Megkülönböztetésről III.
2012. december 24.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 10. Rész: Megkülönböztetésről III. Miből látom, hogy valamilyen hivatás nekem való? A hivatás három alapdimenziója.

Hogyan hozzunk nagy döntéseket? Milyen szempontjai vannak a döntéshozatalnak?

Koronkai Zoltán SJ november 25-én, az esti nyolcas egyetemista misén tette le ünnepélyes fogadalmait.

A szabadság horizontjai
2012. november 16.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 4. Rész: Emberi szabadságról II. A szellemi szabadság horizontjai.

James Martin SJ, az America magazin főszerkesztője beszél tíz nem annyira közismert tényről a jezsuita történelemmel kapcsolatban.

Christopher West a Test Teológiája Intézet Egyetemi Karának munkatársa Philadelphiában. Az egyik legkeresettebb egyházi előadó, 4 földrészen és több mint 200 amerikai városban tartott előadást. Hűségesen II. János Pál tanításához és szellemiségéhez a Test Teológiáját érthetővé és elérhetővé téve számtalan könyve, tanulmányi anyaga jelent meg és jut el a közönséghez. 2013. November 19.-én Bécsben tartott előadást, ennek felvételét láthatjuk.

P. Lukács János SJ előadása az életünkben elköteleződést kialakító döntésekről és hivatásról.

Január 24-27. között két jezsuita, Lukács János és Koronkai Zoltán trídumot tartott a Lehel téri Árpádházi Szent Margit templomban. Lukács János az üdvösségről, Koronkai Zoltán pedig a hitről elmélkedett.

Novéna Jezsuita hivatásokért
2013. október 31.

Az összes európai jezsuita rendtartomány november 5.-13. között, a jezsuita mindenszentek ünnepe és a novíciusok védőszentje, Kosztka Szt. Szaniszló ünnepe között imakilenecedet tart jezsuita hivatásokért. Szeretettel hívjuk munkatársainkat és barátainkat, hogy imádkozzunk együtt az Úrhoz, hogy küldjön munkásokat aratásába.

Megkülönböztetésről I.
2012. december 24.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 8. Rész: Megkülönböztetésről I. Megkülönböztetés különböző szintjei.

Jámbor Bertalan vágói vizsgafilmje.

2012 szeptemberében indult újra a Montserrat hivatástisztázó és jelölt közösség. Az első kirándulásokról készültek ezek a képek.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 3. rész: Emberi szabadságról I. Miben vagyok meghatározott és mik a lehetőségeim?

Monostor
2013. március 20.

Néhány vállalkozó kedvű férfi beköltözik egy bencés monostorba. Mit mondhat egy 1500 éves szerzetesi életmód a ma emberének? Mi történik velük? Ezek belső történéseit mutatja meg a három részes, a BBC által készített dokumentumfilm, mely által betekintést kaphatunk a monasztikus szerzetesek világába. Az angol nyelvű film magyar felirattal rendelkezik.

Ki is volt Hans Urs von Balthasar? Milyen életrajzi állomások befolyásolták a teológiai világát? Robert Barron atya beszél erről.

Ad Maiorem Dei Gloriam himnusz
2012. augusztus 28.

Ad Maiorem Dei Gloriam, avagy Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére. Mindez dalban.

Nagy vágyak embere
2012. december 15.

Alszeghy Zoltán SJ ádventi elmélkedése. Milyen vágyakat érdemes követnünk és milyeneket nem? Mi köze vágyainknak Istenhez?

Montserrat ház képekben
2013. szeptember 7.

A Montserrat ház, a Mária utcai jezsuita templom melletti rendház tetőterében helyezkedik el. Milyen is közelről?

Elköteleződésről I.
2012. december 13.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 6. Rész: Elköteleződésről I. Mit hozhat az életünkbe egy életre szóló elköteleződés? Hogyan járulhat hozzá a növekedésünkhöz?

Milyen dimenziói vannak az elköteleződésnek? Mitől működik egy elköteleződés és mitől nem? Milyen megoldási lehetőségek vannak a párkapcsolati nehézségekre?

Örsy László atya 2007-ben Szent Ignác ünnepén elmélkedett arról, mit tenne a rendalapítónk, ha ma élne. Örsy atya gondolatai mit sem veszítettek aktualitásukból.

Alaphivatásunk
2012. október 24.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 1. rész: Szakma és hivatás? Mi a helyünk a világban? Mi az alaphivatásunk?

Egy ausztrál pap mindennapjai
2013. február 19.

Mit jelent papnak lenni? Mit csinál egy pap, amikor nincs vasárnap? E kis videó révén Michael de Stoop atyát, a Sydney egyházmegye papját kísérhetjük el egy héten keresztül.

Jezsuitának lenni
2014. április 4.

Szlovén jezsuiták kisfilmje a jezsuita hivatásról

Még kanadai tanulmányaim során ismertem meg a jezsuita vértanúk történetét, akiknek nemrég volt az ünnepük. Szenvedélyesen elkezdett érdekelni az életük és sokat olvastam róluk. Aztán úgy éreztem, hogy az olvasottakat valahogy tovább kellene adni. Így született meg ez a hangjáték.

Magis CE 2013 képei
2013. szeptember 3.

2013. július 20-28. között került megrendezésre a MAGIS Central Europe. Első részében Miskolcon voltunk experimentumon. A szlovák, szlovén, litván és magyar fiatalokból álló csoportunk roma gyerekeknek szervezett programot az Avas lakótelepen. A MAGIS második részében pedig Rózsahegyen vettünk részt a nemzetközi MAGIS fesztiválon és a szlovák Rión.

Van amikor a Mikulás valóban Miklós püspök. Beer Miklós vall mikulási szerepéről és sokkal többről.

The Jesuit Post interjút készített Pater Generálissal a brazíliai ifjúsági világtalálkozón, ahol többek között arról is beszélt, hogy mit vár a jezsuita rend elöljárója a rendbe belépőktől?

Magis videók
2014. szeptember 21.

2014 júliusában került sor a közép európai Magis találkozóra, melynek a fesztivál része Budapesten volt. Az alábbiakban erről az eseményről találunk videókat.

A jezsuiták Magyarországon
2013. május 26.

Pünkösd hétfőn egy órás riportműsor hangzott el a Kossuth Rádióban a jezsuitákról Bálint István szerkesztésében.

Noviciátus videó előkép
Egy novícius exámenje
2012. augusztus 28.

Hogyan is néz ki egy novícius egy napja?

Szerzetesi hivatás jelei
2013. január 27.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 11. Rész: Szerzetesi hivatás jelei. Milyen „tünetei” vannak annak, ha Isten valakit szerzetesnek hív?

Nemrégiben jelent meg James Martin SJ könyve magyarul is a lelki élet és humor kapcsolatáról (Mennyei derű). Ezen a videón keresztül egy kis ízelítőt kaphatunk a könyv tartalmából a szerző előadásában.

Pünkösd hétfőn került sor a Budapest-Esztergom főegyházmegyei karizmák ünnepére Máriaremetén. A jezsuita sátor képeit láthatjuk itt.

Jezsuita hivatásról
2012. november 21.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 12. Rész: Jezsuitának lenni I. Milyen fő jellemzői vannak a jezsuita hivatásnak?

Kíváncsi vagy, melyik Szent Ignác-i, nemzetközi, női szerzetesrend adott eddig már két szentet is az Egyháznak? Nézd meg ezt a kisfilmet, s ismerkedj meg a Sacré Coeur nővérek életével!

A tanítványok meghívása
2014. június 18.

Fr. Barron remek kommentárja az apostolok meghívásáról és, hogy ez mit jelent a papi hivatás szempontjából.

Mustó Péter jezsuita atyával beszélgetünk életéről, papi és szerzetesi hivatásáról.

Március 2.-án került sor egy böjti lelki napra a Párbeszéd házában. Ennek keretében Koronkai Zoltán SJ előadást tartott a hit és hitetlenség témájáról. A mélyen hívő embert is megkísérti a hitetlenség? A hitetlent is kísérti a hit? Mi is hitünk alapja? Hogyan alakult ki a keresztény hit? Milyen aspektusai vannak a hitnek? Az előadás hanganyaga mellett a power point anyag is letölthető.

Barlangász képek
2014. július 5.

A Montserrat év egyik záró eseménye egy barlangász kirándulás volt. Ennek képeit láthatjuk.

Megkülönböztetésről II.
2012. december 24.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 9. Rész: Megkülönböztetésről II. Mi segít a megkülönböztetésben? Tippek hivatáskereséshez.

Az életvezetés 5 fő szempontjáról beszél a Sapientia Főiskola népszerű oktatója.

A Montserrat ház megáldása
2012. október 18.

P. Provinciális számos rendtársunk, munkatársunk és barátunk jelenlétében szentelte meg az egyre otthonosabbá váló Montserrat hivatástisztázó és jelölt házat.

Horváth Tamás tabi plébános portréja.

Vocation?
2013. április 10.

Explore the definition of vocation in this animated short developed and produced by The Fund for Theological Education.

Balthasar fő teológiai témáiról beszél Robert Barron atya.

Nagy Ernő SJ
A szerzetestestvéri hivatásról
2012. augusztus 28.

Október 31. Rodrigez Szent Alfonz jezsuita testvér ünnepe. A Társaságban ez a nap szerzetes testvérek ünnepe. A jezsuita rend két szerzetestestvére, a rendhez még a II. világháború előtt csatlakozott Gedeon Mihály és a rendszerváltozás után rendbe lépett Nagy Ernő vall hivatásáról és a szerzetestestvéri létről.

A novíciusok a Vatikáni Rádió stúdiójában beszéltek élményeikről.

Fotópályázatot hirdettünk „Krisztussal a határokig” címmel. Október 27.-én kerül sor az eredményhirdetésre. Kik a győztesek?

Elköteleződésről II.
2012. december 19.

Kovács Blanka videóriportja Koronkai Zoltán jezsuitával. 7. Rész: Elköteleződésről II. Tartós kapcsolat értékei. Mitől válik széppé? Milyen gyümölcsei lehetnek?

What is a Jesuit vocation?
2013. december 21.

Five Jesuits, Five Journeys. Frs. James Martin, Sean Carroll, David Meconi, Scott Santarosa, and Br. Ralph Cordero reveal their joys and struggles in responding to God's invitation to life in the Society of Jesus.