Szerző: Nevelős Gábor Beküldés dátuma:vasárnap, szeptember 21, 2014 - 16:09

Kedves Rendtársak!

Szeretném megosztani Veletek, milyen élményekben volt részem Rómában.
Idén itt rendezték meg az európai skolasztikusok találkozóját, vagyis az EJIF-et (European Jesuits in Formation).
 
Július 30-án érkeztünk meg a Curiá-ba, kb. 25 fiatal jezsuita. Azzal fogadtak bennünket, hogy másnap ebédre jön a Szentatya. És tényleg jött! Mi éppen jókor, jó helyen voltunk. A pápa a rendtársai között akarta megülni Szent Ignác ünnepét, és kérte, hogy ne legyen semmi felhajtás miatta. Ne öltözzünk másképpen, mint egyébként és ne fotózzuk őt, mint valami sztárt. Az ebéd után kezet is foghattunk vele, ami nagy élmény volt, igaz szinte csak egy pillanat.
 
A találkozónkat előkészítő skolasztikusok (a CoCo team) kiváló munkát végzett, valamint jelen volt John Dardis az európai provinciálisok konferenciájának elnöke, titkárával, José de Pablo-val. Ők a kontinensen zajló nagyobb folyamatokról, és a társaság jövőjéről beszéltek, és arra biztattak, hogy merjünk "álmodni".
 
Jim Grummer USA asszisztens vezette a műhelymunkánkat, aminek témája a Társaság újraindulása volt. Mindenki beszámolt a saját provinciájáról, hogy helyi szinten hogyan történt. Nagyon érdekes volt rádöbbenni, hogy a körülöttünk levő provinciákkal mennyire összefonódik a történelmünk (és talán a jövőnk is).
 
Az archívumban igazi jezsuita csemegéket láthattunk, mint pl. a Lelkigyakorlatok eredetijét, Szent Ignác saját kezű javításaival, a szavazatok az első Generális választásakor stb. Végül láthattuk Jorge Mario Bergoglio professzióját is.
 
Utána őt is újra, hiszen Faber Péter ünnepén a Generális atya vezetésével a Szent Márta ház felé vettük az irányt, és részt vettünk a Szentatya reggeli miséjén. A csapaton kívül csak néhány szerzetesnő és a titkára vett részt. A pápa olasz prédikációjából sajnos nem sokat értettem (nem tudok olaszul), de ahogyan beszélt az megragadó volt. Kicsit mintha álmosan, monoton módon kezdte volna, aztán egy ponton belelendült, és látszott hogy nagyon mélyről jön, amit meg szeretne osztani. Pont Péter tanúságtétele volt az evangélium, mint ma is.
 
Mise után kezet foghattunk vele újra, de most lehetett vele egy pár szót is váltani. Nagyon emberi, nagyon természetes volt, és mindenkitől imát kért. Ezt ezúton átadom Nektek is, imádkozzunk Érte!
 
Gabesz
 
Cimkék: