A papi, szerzetesi, de a házas hivatáshoz is szükséges egy érzelmi érettség és a szexuális ösztöneink integrációja. A főleg serdülőkorban nagyon gyakori önkielégítés szokásából ki lehet és ki is kell nőni ehhez.

Kezdjük kicsit messzebbről, a jellem kérdésétől. Fiatal vagy, tele lendülettel és vágyakkal. Gondolom, mostanában nagyon éhes is vagy, sokat tudsz enni. A szexuális vágyakat is nagyon intenzíven tapasztalod. Ez normális. Örülj neki. Élet van benned. A szexuális vágy az egyik legerősebb életösztön, Isten ajándéka. Csak mindezeket a vágyakat meg kell szelídíteni, be kell fognod életed szekerébe. Ha nem tanulod meg kontrollálni a benned lévő erőket, ösztönöket, ha mindig csak azt teszed, ami épp élvezetet ad, akkor könnyen felborul a kocsid, olyan dolgokba keveredsz, melynek következményeit biztos nem szeretnéd.

Az életed sikere nagymértékben az önfegyelmet igénylő alapmagatartáson múlik. Az egyik legfontosabb magatartás, amit el kell sajátítanod az életben, hogy ne azonnal ragadd meg azt, ami élvezetes, tudj várni, tudd késleltetni azt, ami örömet szerez. Tudj elviselni olyan helyzeteket, amik nem kellemesek. Bármilyen hivatást választasz, erre szükséged lesz. Ha családapa leszel, helyt kell állnod a munkahelyeden, akkor is, ha nem lesz mindig kedved hozzá. Ha el akarsz valamit érni, ahhoz keményen kell dolgozni, és ez olykor nehéz. Akár sportban, akár tanulásban, vagy a karrierben a sikerhez sok küzdelmen és kevéssé élvezetes, olykor monoton tevékenységen át vezet az út.

Egy másik dolog, amit meg kell tanulni az élethez, a magányosság pozitív megélése. Akár akarjuk, akár nem, a magány az élet része. A legjobb házasságokban is van magányosság! Ez bizonyos űrt és szenvedést jelent először, aztán felfedezhetjük, hogy érték, kincs, az Istennel való találkozás helye lehet. Ha viszont félünk tőle, akkor szüntelen pótcselekvésbe menekülünk: TV, evés, alkohol, lógni valakivel, vagy a szexuális öngerjesztés. A pótcselekvés lényege, hogy valami élvezetet kreálunk, hogy betöltsük az űrt, csakhogy ez nem vezet sehova. Fogadd el a magány szenvedését és kincseket fogsz találni benne.

No és akkor, ami az önkielégítést illeti. Előszöris nem kell túldimenzionálni a kérdést. Nem ez a világ közepe. Ne érezd magad túl bűnösnek miatta. A fiatal korban a fiúk 90%-ának életében ott van ez a dolog. – Félre ne érts: nem mondom, hogy ez jó, de ez a helyzet. Ettől még a generációd nem rosszabb, mint más korosztályok. A feladatod az, hogy integráld a szexuális energiát, ami benned van, és megtanuld, hogy ne önkielégítéssel vezesd le. Ez egy tanulási folyamat, légy türelmes magadhoz.

Hogyan lehet tanulni?

  • Kérd a tisztaság ajándékát. Különösen Szűz Mária tud neked ebben segíteni.
  • Kerüld azt, ami szexuális vágyat kelt benned. Ez nem könnyű egy szexualitással annyira átjárt világban, mint a miénk, de azért lehetséges. Az első lépés, hogy nem nézek az interneten, moziban, stb. szexuális tartalmú dolgokat. Nem bámulom meg a szép lányokat az utcán. (Nem lehet csukott szemmel járni, de legalább nem fordulok meg a szép nők után). – Az ilyen jellegű önfegyelem nélkül képtelenség bármilyen tisztaság.
  • Kerüld, hogy saját magadban szexuális vágyat kelts, vagy önmagad stimuláld. – A fantáziádnak nem vagy teljesen ura, de legalább ne pörgesd fel magad. Gondolom, érted, mire gondolok.
  • Gyakorold a lemondást, a küzdelmet. A sport ebben sokat segíthet. Megtanulni nehéz dolgokban is hűséges lenni.
  • Engedd meg, hogy az álmod legyen, amilyen lenni akar. Azaz ne aggodalmaskodjál azon, hogy éjszaka mi történik álomban vagy félálomban. Ha az ember leszokik arról, hogy önmagát stimulálja, a természete megtalálja a maga ciklusát, és éjszakai magömlések formájában távozik a ciklikusan termelődő spermium.  
  • Ne keseredj el, ha elesel. Van újrakezdés. A bűnbocsánat szentségében Jézus mindig új erőt ad a tisztasághoz is.
  • Aztán még egy ehhez kapcsolódó tanács, talán a legfontosabb: törekedj érett, mély és normális emberi kapcsolatokra, barátságokra. Ez is egy tanulási folyamat. A szexualitás a mélyben nem más, mint egy ösztönzés, hogy kilépjünk önmagunkból és mások felé induljunk. Csodálatos ajándéka a Teremtőnek. Férfivé kell válnod. Ami felelőséget, kitartást, jellemet jelent. Jézus is férfi volt. Tiszta, önzetlen, de érzelemgazdag szeretettel szeretett férfiakat, nőket, gyermekeket. Jézus nem volt aszexuális (szexualitás nélküli), hanem tökéletesen integrálta az ösztönét, hogy életét adja másoknak és másokért. Kövesd Őt!