Szerzetesi Sziget - Domonkos hónap

Inkvizítorok és prédikátorok – Domonkosok a tévhitek mögött

Mozgalmas múltjuk, az inkvizícióban való szerepük és magyar szentjük miatt sokan ismerik, ugyanakkor félre is ismerik őket. A valódi domonkos élethivatást és a rend igazi történetét is megismerheti az, aki júniusban csütörtökönként és vasárnap esténként Budapest belvárosában felkeresi a Loyola Cafét.

A Szerzetesi Sziget júniusi vendégei a domonkos nővérek lesznek.    

A zakatoló mindennapokban szükség van egy helyre, ahol nemcsak a külvilág, de a lélek is lecsendesedhet. Ehhez a lelki megnyugváshoz járul hozzá a Loyola Café májusban indult programsorozata, a Szerzetesi Sziget, melynek során magyarországi szerzetesrendek adnak betekintést a hivatásukba, mindennapjaikba.

A hagyományos vasárnap esti „A nővér meghallgat” négyszemközti beszélgetés nyomán a Sziget részeként elindult a Szerzetesi Sarok, ahol az aktuálisan bemutatkozó rend egy tagja fogadja az érdeklődőket, vigaszt keresőket, vagy éppen válaszok után kutatókat.

Májusban az első magyar alapítású rend, a Magyar Pálos Rend volt a Sziget vendége, melynek során kiállítással és interaktív programok segítségével ismertették meg az érdeklődőkkel a rend történetét, hivatását és érdekességeit.

A júniusi hónapban egy női szerzetesrend, a Domonkos Nővérek fognak bemutatkozni a Szigeten. Június 6-án, 13-án és 20-án csütörtökön beszélgetést tartanak olyan témákról, mint az inkvizíció és a domonkosok kapcsolata vagy a szerzetesi fogadalmak nehézségei és szépségei.

A hónap minden vasárnapján a nyolc órai jezsuita mise utáni agapén a domonkosok várják a szerzetesi sarokban a lecsendesedni vágyókat, valamint a szokásos pogácsa és jeges tea mellett domonkos süteményeket kóstolhatnak, domonkos könyveket és képeslapokat vásárolhatnak a Szerzetesi Sziget és a Loyola Café vendégei.
 
Vasárnap esténként:

  • Szerzetesi Sziget - Domonkos hónap megnyitója és kiállítás a Loyola Caféban a domonkos életről június 2.
  • Június 2-án és 23-án a domonkos nővérek kórusa énekel a szentmisén
  • Június minden vasárnapján Agapé a Loyola Caféban – domonkos sütemények, domonkos könyvek, képeslapok, beszélgetési lehetőség a nővérekkel
  • „Meditáció domonkos módra” – rózsafüzér készítés – június 9., 16., 23., 30.
  • Szerzetesi sarok, ahol a nővérek meghallgatnak, és tabuk nélkül válaszolnak minden olyan kérdésre, melyeket félsz feltenni nagy közönség előtt.
Június 9. Novíciákkal
Június 16. „Fűalatti” nővérekkel
Június 23. Hivatásról
Június 30. „Mezei” nővérekkel

Csütörtöki programok, 18 órai kezdéssel:

Június 6. Inkvizítorok, prédikátorok és szentek - Kik azok a domonkosok?

Június 13.  Leláncol vagy felszabadít? Mindent a szerzetesi fogadalmakról - Mire jók a szerzetesi fogadalmak?

Június 20. Zsolozsma: Az Egyház imája: miért és hogyan? - Az előadás után közös zsolozsma (Kompletórium)

Helyszín: 

 Párbeszéd Háza