“szerzetes: laikus vagy klerikus férfi, ill. nő, aki nyilvános fogadalom letételével egyszerzet tagja lett (488. kánon 7.).“ Új Katolikus Lexikon

Több mint egy évezrede élnek velünk, köztünk Magyarországon. Történetük, tevékenységük történelmünk szerves része, gyakran alakítói ők. Nők és férfiak, akik életük középpontjába Istent helyezik.
A tiszta és megszentelt élet, a hűség, az engedelmesség és alázatosság, manapság kevésbé divatos fogalmak. Olyan kötelék mely szembe megy a "gyorsan, könnyen élj" napi rutinjával.

Lehet így élni? Kik ők? Különcök a templomok, kolostorok mélyéről?

Ferenc pápa, aki maga is jezsuita szerzetes, 2015-re meghirdette a megszentelt élet évét, Kiemelt figyelmet kér a papoknak, szerzeteseknek, testvéreknek és nővéreknek, a szent fogadalom szerint élőknek. Azoknak az embereknek, akik óvodákban, iskolákban tanítanak. Kórházakban beteget ápolnak. Időseket, rászorulókat segítenek. Közösséget szerveznek, fenntartanak, gondoskodnak és nyitott szívvel vannak felénk. És közben nevetnek, és néha sírnak. Örülnek és boldogok, mint bármelyikünk. Lendületesek és elmélyültek. Nehézségeket, akadályokat győznek le, s közben néha megtorpannak ők is. Hús és vér emberek, akik velünk, értünk vannak, Istennel a szívükben.
 
Armella, Didák, Beáta és Botond. Ők és a többi szerzetes, valamennyien Isten hívására választottak, döntöttek és élnek teljes, boldog életet. Életük minta, de nem sanyarú sors.
Az itt található írások, filmek, blogban jegyzett gondolatok lehetőségek, hogy bepillantsunk e különleges életekbe. Alkalom, hogy olyan emberekkel találkozzunk, akiknek élete, hivatása válasz kérdéseinkre.
Amikor őket hallgatjuk, velük beszélgetünk, akkor megállunk kicsit, figyelünk és elgondolkozunk. Szavaik, életük példája, derűjük és szeretetük magával ragad, megtart, örömöt ad.
Ilyenek ők, a szerzetesek. A földön járnak, az égre néznek.
 
További információk a szerzetesek.hu oldalon.
 

Találkozunk szeptemberben Budapesten, a Március 15. téren!