"22 évig Milánó püspökeként alkalmam volt átélni az ilyen, Szentírás által sugalmazott imának konkrét gyümölcseit – mégpedig fiataloknál, de sok felnőtt esetében is, akik ebben a Bibliához közeli kapcsolatban felfedezték annak lehetőségét, hogy életüket Isten akarata szerint alakítsák, a modern nagyvárosban és szekularizált környezetben is."
Carlo Maria Martini SJ

Vágysz-e arra, hogy a Szentírás megelevenedjen az életedben? Él-e benned az Isten szava? Gyere, olvassunk együtt kedd esténként! Bármelyik alkalomra jöhetsz!

Helyszín: Párbeszéd Háza, Díszterem - kápolna

Időpontok: keddenként este 8.-tól

Március 4, biblikus bevezető: Tornya Erika RSCJ

Március 11, biblikus bevezető: Sajgó Szabolcs SJ

Március 18, biblikus bevezető: Koronkai Zoltán SJ

Március 25, biblikus bevezető: Harai Levente SJ

Április 1, biblikus bevezető: Laczkó Zsuzsanna SJC

Április 8, biblikus bevezető: Varga László SJ

Április 15, biblikus bevezető: Mézinger Gabriella SJC

 

Mi a Lectio Divina?

Az első keresztény évszázadokban az imádság laikusok és szerzetesek részére egyaránt javasolt imaformát úgy hívták, hogy lectio divina, mely „isteni olvasást” jelent. Egy-egy szentírási szakasz többszöri meghallgatása által a belső figyelem egyre mélyebb szinten tud működni. A lectio divina segítségével három szinten is lehet imádkozni. A szent szöveg meghallgatását egy, a szavakon történő reflexió követi, ez a meditatio szakasza. Ezt követi az érzelmek bevonása az imába, párbeszéd Istennel, az oratio, majd a legmélyebb szint a contemplatio, amikor az ember elnyugszik Isten jelenlétében. A nagyböjti „Lectio 8” alkalmai során közösségben és imádságos módon szeretnénk együtt olvasni Isten Igéjét.  

Visszajelzések az ádventi Lectió 8-résztvevőitől: 

„Az adventi elcsendesülésben és a lelki ráhangolódásban segített. Az önreflexiós kérdések sokszor rávilágítottak és személyessé tették Isten üzenetét az evangéliumi részben. Nagyon jó volt megosztani másokkal élményeim, valamint a többiek élményeiről, kérdéseiről beszélgetni. Köszönöm a szervezőknek, ez egy nagy lelki ajándék volt mindenkinek!”

„Nekem nagyon hasznos volt, segített abban, hogy kicsit kiszakadjak a hétköznapokból, segített elcsendesedni, hogy megéljem Isten jelenlétét. Segít az otthoni imádkozásban is.”

„Nagyon tanulságos, építő és motiváló volt, amitől tényleg advent lett az advent. Ami a legjobb eleme volt, az az irányított csendnek az irányított volta. Nekem valószínűleg ez tanította a legtöbbet. Megtanultam, hogy nem muszáj állandóan mondani valamit Isten jelenlétében; azóta sokat próbálkozom az elcsendesedéssel (otthon nem megy ilyen jól), és bizonyosan állíthatom, hogy van értelme, főleg vizsgaidőszakban.”

„A részei külön-külön is sokat adtak volna, a Szentírás-olvasás, elcsendesedés, zene, megosztás, de mindennek a „felülről jövő” (irányított) strukturálása és ritmusa teljesen új volt! És mindez a legjobb arányban…”

„Segített lelkileg „túlélni” a vizsgaidőszak előtti káoszt J. Nem volt még soha ilyen szép adventem – és ebben nagy része volt a Lectio 8-nak. Nagyon szerettem a contemplatio részt, korábban csak ritkán imádkoztam így, és most nagyon megérintett. „

„Szerintem király! Teljesen más volt így hallgatni a vasárnapi evangéliumot. Nekem főleg a csendek adtak sokat, de amikortól már jegyzeteltem, utána rendszeresen elővettem a papírokat is.”

„Nagyon tetszik. Közelebb kerültem az Úrhoz, (jobban értem, jobban ismerem a Szentíráson és mások imáján keresztül. Rendszeressége segített Istent az életem részévé tenni.”

„Mindig szívesen jöttem, sokat tanultam és nagy lelki élmény volt. Kedvet kaptam olvasni a Szentírást. Eddig is tudtam, hogy kellene, de tovább eddig nem jutottam. „

„Nem csalódtam, nagyon hangulatos és elmélkedős együttlétek voltak. Sokat segített abban, hogy tudatosan végiggondoljam, ízlelgessem a Biblia szavait és elgondolkodjam az üzenetén. A kiscsoportos beszélgetések által mások véleményét is meghallgathattam. „

„Nagy öröm volt itt lenni. Sokat segítettek a szép zene, képek, Laci atya elmélkedése, az egyszerű ráhangolódás a csöndre, később is a néhány egyszerű, csendes szó segített odafigyelni az Úrra, megérezni, jelen lenni.”

"Nagyon jó volt itt lenni, biztosan hiányozni fog, amíg nem folytatjuk. Segített megtalálni az ima ritmusát, a csendet; segített figyelni másokra. Az utolsó alkalmakon érezhetően könnyebben találtam rá a belső csendre, a Vele-létre, mint az elsőkön.  Köszönöm, hogy visszavezettetek ehhez.”

„Nekem nagyon sokat segített abban, hogy jobban megértsem, megismerjem Jézust. Hogy megértsem, Ő velem van! Köszönöm!”