2013 júliusában a szlovák jezsuita provincia Rózsahegyen látta remekül vendégül a közép-európai Magis-t. Az itt szerzett élmények és tapasztalatok nyomán 2014 júliusában Budapesten szeretnék megrendezni a következőt.

De mi is a Magis?

MAGIS, a jezsuiták és a szentignáci lelkiséghez tartozó szerzetesközösségek fiatal felnőttek számára szervezett lelkiségi programja. A „magis” latin eredetű szó, jelentése inkább, jobban. A kifejezés Szent Ignác lelkigyakorlataiból származik: keressük azt, ami jobban vezet minket célunkhoz, az Istenhez. Ebből fakad a jezsuita jelmondat is: Ad maiorem Dei gloriam, vagyis Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére.

A MAGIS kezdetei 1997-re, a párizsi Ifjúsági Világtalálkozóra nyúlnak vissza. Ekkor volt az első jezsuita szervezésű előtalálkoó. A Magis elnevezés pedig a kölni találkozóhoz kötődik. Egy német jezsuita atyának született az ötlete: a nagy világtalálkozót megelőzően szentignáci lelkiségű, nemzetközi „experimentumokat” szervezni, lehetővé téve a világtalálkozóra való mélyebb, személyesebb ráhangolódást. A különböző események egy időben, párhuzamosan, eltérő helyszínen és programmal futnak. A sokszínűség jellemző ezekre, hiszen zarándoklat, csendes lelkigyakorlat, szociális munka, környezettudatos életmód, táncmeditáció, festészet, zene is helyet kap az experimentumok között. Eltérő formáik, de közös céljaik vannak: keresni, és megtalálni Istent mindenben. A résztvevők „bevállalnak” olyan munkákat, olyan helyzeteket, amiket a hétköznapok során talán nehezebben tennének meg. Megtanulnak „elengedni” felesleges dolgokat, belső hozzáállásokat, így jobban rálátnak arra, hogy mi akadályozza meg őket Istennel való egységükben. A sokszínű programokba öt olyan elem van beépítve, ami biztosítja, hogy a résztvevők azonos lelki úton maradjanak. Ez a reggeli ima, ami során minden napra jut egy konkrét kérdés, egy fókusz, amire a résztvevők figyelni próbálnak a nap történései közepette; a szentmise; az experimentum – témától függő – napi tevékenysége; az examen (ignáci, rövid, napi, egyéni elmélkedési imaforma); és a „magis kör”, ami egy lezáró, kiscsoportos megosztás a nap fókuszáról.

Természetesen olyankor is lehet MAGIS, amikor nincs világtalálkozó. Ilyenkor az experimentumokat egy nagy közös MAGIS fesztivál zárja, amikor a résztvevők egy központi helyen gyűlnek össze, hogy megosszák tapasztalataikat az elmúlt napokról, hogy együtt imádkozzanak, találkozzanak, ünnepeljenek. A nyári MAGIS programok után több helyen alakultak kisebb MAGIS csoportok, akik év közben is találkoznak. Franciaországban, Lengyelországban, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban és Magyarországon is vannak évközi programok.

A 2014-es évben három helyen lesz MAGIS fesztivál, az ezt megelőző experimentumokkal: MAGIS Afrika (Zimbawbe, Zambia), MAGIS Írország (Dublin) és MAGIS Közép Európa, aminek fesztiválja Budapesten lesz. A 2014-es közös téma: A Lélek egy, az adományok különfélék - many gifts one Spirit.

MAGIS KÖZÉP EURÓPA

A közép-európai MAGIS különösképpen törekszik arra, hogy hidakat építsen a szomszédos népek között. A különbözőségeinket mind inkább ajándéknak éljük meg, melyek mélyén az egyetlen Lélek van.

Időpont:

2014. július 19., szombat -27., vasárnap.

I. Rész: Experimentumok: 2014. július 19-24. 

Különböző jellegű experimentumok kerülnek sorra, mint zarándoklat,  ökológiai, szociális, kreatív/művészeti experimentum. Az experimentumok tervezett helyszínei: Magyarország, Szlovákia, Románia. Az experimentumoknak - bár eltérő jellegűek -, mégis közös struktúrájuk van a Szent Ignác-i lelkiség alapján. Minden egyes nap programja tartalmazza a következő öt elemet: reggeli ima, maga az aktivitás, liturgia, Magis kör (megosztás) és exámen.

– LELKISÉG, INTENZÍV NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉGI TAPASZTALAT!

II. Rész: Magis találkozó: 2014. július 24-27.

Az összes Magis csoport találkozik Budapesten, hogy részt vegyenek a Szent Ignác-i lelkiségű nemzetközi ifjúsági fesztiválon a Párbeszéd Házában.

- ISMERKEDÉS, KAPCSOLATOK, PÁRBESZÉD!

Résztvevők:

18-30 éves fiatalok, főleg Közép- és Kelet-Európából de néhányan Nyugat-Európából is várhatók. A Magis nemzetközi program tehát, ahol a közös nyelv az angol. Magyarországról és külföldről összesen kb. 150 résztvevőre számítunk.

Szervezők:

Jezsuiták és ignáci lelkiségű szerzetesnők a környező országokból.

Kapcsolat:

Koronkai Zoltán SJ, +3630/425-9337, további információ és regisztáció: www.magis14.org

általános információ: http://www.magis14.org/welcome/
experimentek listája: http://www.magis14.org/expmatrix-ce/
jelentkezés és költségek: http://www.magis14.org/registration/